Rólunk

A Von Beőthy Pince 1998-ban kezdte meg újra működését, a Beőthy család több évszádos borászati hagyományainak folytatását azelőtt csupán a termelőszövetkezetek korszaka szakította félbe egy időre a 20. században. Az újrakezdés után 2,5 hektár önerőből vásárolt saját területtel és 1 hektár felvásárlással, 250 méter magasan egy igazi hegyi borászatban, ellenőrzött biológiai termesztést folytatunk a Badacsonyi-borvidéken. Célunk a Balaton-felvidéki minőségi vörösborok további népszerűsítése. 2010-ben a VinCe nemzetközi borkiállításon a Pinot noir 2007 évjáratú borunk elnyerte a Kiállítás Legjobb Bora címet, melyet számos más hazai és nemzetközi elismerés követett. A Terra Hungarica alapító tagjai vagyunk és 2015-ban borászunk, Beőthy János elnyerte a Magyar Sommelier Szövetség által alapított „Par Excellence” kitüntetést, a magyar gasztronómia és a magyar borászat terén végzett kiemelkedő munkásságáért. Több borunk bekerült a Nemzeti Borkiválóságok könyvébe. Boraink javarésze a csúcsgasztronómiában kerül fogyasztásra, így megtalálhatók az összes magyar Michelin-csillagos, illetve más neves éttermekben (Onyx, Costes, Borkonyha, Tom George, Szalon étterem, Fricska Gasztropub, stb.). Boraink ezen kívül megtalálhatók nevesebb vinotékákban, illetve fogyaszthatók pincénknél, a Balaton-felvidék festői szépségű Csobánc hegyén, panoráma borteraszunkon.

A szőlőfajták melyekkel foglalkozom

Rózsakő


A Kéknyelű és a Budai zöld hibridje az újabb Badacsonyi fajtákhoz tartozik, karcsú és elegáns, könnyed, de hosszú lecsengésű savakkal, én ezért szeretem.

Melyik borunk készül belőle?
RÓZSAKŐ

Furmint


Hazánkban a legnagyobb termőterülettel rendelkező balkáni fajta, nálunk a zabolátlan savaival hosszú fahordós érlelést igényel, de meghálálja.

Melyik borunk készül belőle?
FURMINT
QUADRIGA

Kékfrankos


Mint magyar borászat én is feladatomnak tartom ezt az autentikus balkáni fajtát kultiválni. Robusztus savaival képes a Terroirt kifejezni, ezért hazáinkban a legtöbbet termelt vörös fajtánk.

Melyik borunk készül belőle?
KÖNNYŰ VÉR
KURUCVÉR ®
La Passion
SHAMAN
FRUSKA
PET NAT ROSÉ

OLASZRIZLING


Olaszrizling – mindenki által kedvelt megbízható fajta, ami hazánkban a filoxéra vész után terjedt el. A bazaltos talajon, jó évjáratban különleges minőségre is képes. A borászatok hűséges teherhordozó számára.

Melyik borunk készül belőle?
OLASZRIZLING
RIZLINGEK
NOVEMBERI SZÜRET

SZÜRKEBARÁT


Pinot gris, már autentikusnak számító fajta, mert őshazájában, Burgundiában nem termesztik, de Badacsonyban már 1360 óta jelen van, és itt élte át a filoxéra vészt is. Nehéz vele bánni ezért sokszor félszáraz vagy enyhén fukszos, de mindig tüzes.

Melyik borunk készül belőle?
PINOT PINK

Rajnai-rizling


Ez a fajta balkáni gyökerekkel rendelkezik és elvarázsoló savvilága miatt a vulkanikus talaj, talán legjobb kifejezője.

Melyik borunk készül belőle?
RIZLINGEK
QUADRIGA

HÁRSLEVELŰ


  1. Kárpát-medenceőshonos szőlőfajtája. Minőségi fehérborszőlő, hazai elterjedtségét tekintve a kilencedik leggyakoribb fajta. A furmint rokonának számít, mi kísérleti jelleggel kezdtünk foglalkozni vele, mivel találtunk pár somlói illetve badacsonyi tételt, amit nagyon megkedveltünk. Úgy gondoljuk, hogy nagyon jól áll neki ez a terroir.
  2. Furmint – Hazánkban a legnagyobb termőterülettel rendelkező balkáni fajta, nálunk a zabolátlan savaival hosszú fahordós érlelést igényel, de meghálálja.

CHENIN BLANC


A Francia Loire folyó völgy nagy fajtája, rendkívül széles íz-világgal rendelkező szőlőfajta, amely a száraztól a mézédesig mindenféle iskolázásban készül, sőt pezsgő-alapanyagként is jó. Az egyik leghosszabban érlelhető fehérbor készül belőle, az én kedvenc fehér fajtám. Szerintem a jövő fajtája, mert a klímaváltozás nálunk jobbam kedvez neki mint a őshazájában. Szintén egy tanulmányborom/fajtám.

Melyik borunk készül belőle?
GLAMOUR
QUADRIGA

CHARDONNAY


Fehér burgundinak is nevezett fajta, én ugyan nem termelem, de az új hordók beavatására mindig felvásárolom, mert képes az új hordó friss fáját legyőzni és aromáiban integrálni, így egy ásványos érlelt Chabli stilusú bort ad.

Melyik borunk készül belőle?
QUADRIGA

PINOT NOIR


A vörös borok királynője, és mint szőlő is a legigényesebb a fekvés, a talaj, a metszés és zöldmunka iránt. A szüretelési időpontra nagyon érzékeny, ami némely évjáratokban órák kérdése is lehet, egy igazi kihívás már a szőlő is, hát még a borkészítés, talán pont ezért a szívem csücske ez a fajta.

Melyik borunk készül belőle?
KURUCVÉR ®
PINOT GRANDE
FRUSKA
PET NAT ROSÉ

SYRAH


Sokáig én is hittem, hogy egy közel-keleti fajta, a fűszeressége arra utalt, ám tévedés, mert a genetikai vizsgálatok megállapították, hogy ős-hazája a Francia Hermitage, ahol ma is termelik. Szerintem ennek a fajtának a forró napsütésen kívül a bazalt ásványossága egy különleges eleganciát kölcsönöz és így ő a szőlők fekete lovagja.

Melyik borunk készül belőle?
KURUCVÉR ®
petit Rhone

MERLOT


Mivel én a házasítások (couvée) híve vagyok, így ez a Bordaux-i fajta kihagyhatatlan jelentése, a feketerigó szóra vezethető vissza, feltételezett háttere, a szőlő bogyóinak szép sötét színe, egy másik magyarázat szerint az, hogy a feketerigó igen kedveli ezt a szőlőfajtát. Az itteni 250 méter fölötti termőhelyen rendkívüli minőséget produkál, ami az alapja mindkét vörös házasításomnak is.

Melyik borunk készül belőle?
KURUCVÉR ®
La Passion

KADARKA


Származása bizonytalan; egyesek Kis-Ázsiai eredetűnek tartják, mások pedig Albániát jelölik meg származási helyéül. Vékony héjú, kényes fajta, ha sok a csapadék, hamar szüretelnünk kell. Nem jellemzően badacsonyi fajta, alapvetően házasításokban használom, fűszerességet, izgalmat visz a borokba, illetve eddig két alkalommal sikerült aszúszemeket nyerni róla, és egy kadarka-kékfrankos aszút elkészíteni belőle.

Melyik borunk készül belőle?
KÖNNYŰ VÉR
KURUCVÉR ®
SHAMAN
FRUSKA

FEKETE LEÁNYKA


Szeretem az erdélyi fekete leányka borokat rendkívüli komplexitásuk miatt, és ez inspirált arra, hogy telepítsek. Az idei évben fogunk először szüretelni róla, kíváncsian várom, hogy ez a terroir mit hoz ki ebből a fajtából.